Επικίνδυνη η εσωτερική περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης

Επικίνδυνη η εσωτερική περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 13159/15.07.2010

Προς Υπουργό:

Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Στα χαρτιά κινδυνεύει να μείνει η υλοποίηση της εξωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης, καθώς δεν προχωρούν οι διαδικασίες χάραξης και κατασκευής του έργου. Οι πολυετείς καθυστερήσεις δυσχεραίνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, ενώ παράλληλα η εσωτερική περιφερειακή οδός αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και αποτελεί πλέον παγίδα ατυχημάτων για τους οδηγούς.

Η εσωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης σχεδιάστηκε στο τέλος της δεκαετίας του '60, με βάση τα χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής, ενώ χρειάστηκαν 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο. Παραδόθηκε στην κυκλοφορία τη δεκαετία του '90 και σύμφωνα με τον τότε σχεδιασμό προβλεπόταν να εξυπηρετεί καθημερινά 25.000 αυτοκίνητα. Ωστόσο, σήμερα στο οδικό δίκτυο κινούνται καθημερινά περισσότερα από 120.000 οχήματα, αριθμός που προβλέπεται ότι μέχρι το 2020 θα έχει ανέβει ημερησίως στις 228.000. 

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός οχημάτων που κινούνται στην εσωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, έχει ως αποτέλεσμα τις εκτεταμένες φθορές στο οδόστρωμα, καθιζήσεις των επιχωμάτων, αποκόλληση των αρμών στις γέφυρες,  καθιστώντας τον δρόμο ακόμα και επικίνδυνο για τα διερχόμενα αυτοκίνητα.  

Απαραίτητη προϋπόθεση βιωσιμότητας της εσωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης, είναι η κατασκευή της εξωτερικής περιφερειακής, ώστε να αποσυμφορηθεί σε σημαντικό βαθμό το οδικό δίκτυο της εσωτερικής περιφερειακής.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα σημαντικά προβλήματα ασφάλειας της εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης και με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

Απάντηση Υπουργείου